Roze voor meisjes, blauw voor jongens?
We zien het in onze newborn reportages, we zien het in onze cakesmash reportages...
Er wordt vaak gekozen voor roze voor de meisjes en blauw voor de jongens...
Maar waar komt dat nu vandaan?
Vroeger droegen kinderen meestal witte kleding want genderneutraliteit was heel belangrijk. Pas in de 20ste eeuw werden voor het eerst pastelkleurtjes geïntroduceerd, maar er werd nog geen kleur gelinkt aan het geslacht van de baby.
Roze voor jongens
Na WOI werd er dan toch een verdeling gemaakt maar die zag er wel anders uit dan nu. Roze was toen de kleur voor jongens, omdat die kleur stond voor kordaat en sterk, terwijl blauw voor zacht en delicaat stond en dus beter paste bij meisjes.
Roze voor meisjes
Vanaf 1940 besloten Amerikaanse fabrikanten de kleurcode definitief vast te leggen en begonnen met het ontwerpen van genderafhankelijke kledij. Roze werd een meisjeskleur en jongens liepen voortaan in het blauw gekleed.
Door de genderafhankelijkheid kon kledij minder hergebruikt worden en werd er meer kleding gekocht, een sterk commercieel plan dus!
Later volgde ook het speelgoed, verf- en behang, kinderkamers...
De kleurcode die dus al jaren ingeburgerd is, is dus ontstaan uit marketingstandpunt en niet door biologische voorkeur, zoals men soms beweerd.
En die mindset zorgt dus voor de keuze van kleuren in de newborn- en cakesmash-shoots.
Hoewel, we voelen de laatste tijd toch steeds meer dat sommige ouders die traditie willen doorbreken en soms voor zachte naturel-tinten kiezen. Andere ouders gaan dan meer voor rebelse donkere tinten...
En hey, we just LOVE them ALL!! :)
bron: Libelle