top of page

Fotografie van een afscheid, een dierbaar bezit...


Steeds meer en meer komt de vraag om een begrafenis te fotograferen, een “trend” die lijkt over te waaien uit Nederland.

Fotograaf zijn op een uitvaart is zeker niet vanzelfsprekend. Zwaar en verdrietig om bij te wonen, ook als fotograaf. Het is de kunst om zo'n intiem afscheid mooi en vooral heel discreet in beeld te brengen.

Belangrijk is al het eerste contact met de nabestaanden. Het is voor familie en vrienden op dit moment van verdriet niet gemakkelijk om hun wensen te bespreken. Daarom nemen wij ook steeds contact op met de begrafenisondernemer / verzorger van de uitvaart om zoveel mogelijk informatie op voorhand te verzamelen en zo de wensen van familie te respecteren.

We proberen tijdens de uitvaart aanwezig te zijn zonder ‘aanwezig’ te zijn. Dit wil zeggen dat we ons zo weinig mogelijk tussen de aanwezigen zullen begeven, op de achtergrond blijven, maar wel vanop een plaats waar we mooie beelden kunnen maken. We fotograferen ook steeds zonder flitslicht én zonder camerageluidjes, om de dienst zeker niet te verstoren.

In tegenstelling tot een huwelijk waarbij we op zoek gaan naar emoties in gezichten, doen we dit juist niet bij uitvaarten, een foto van intens verdriet op een gezicht is iets wat nabestaanden nét niet willen. Wat we wel doen, is de focus op details leggen: een bloem of kaars op de kist, een omhelzing, bloemen, kransen, kaartjes,...

Sommige mensen kiezen voor een afscheidsreportage wanneer ze weten dat ze gaan sterven. Zo willen ze nog enkele laatste herinneringen nalaten voor familie en vrienden. Ook deze reportages zijn heel intens, emotioneel maar intiem én mooi.

Het zijn niet de gemakkelijkste reportages, immers fotografen worden over het algemeen voor gelukkige momenten in het leven gevraagd.

Maar we zijn ervan overtuigd dat foto’s van een afscheid een houvast kunnen bieden en een dierbaar bezit zijn om naar terug te kijken als de wereld even stilstaat.

Voor meer info kan je ons altijd contacteren via alex-ilse@ac-fotografie.be of het contactformulier.

Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page