top of page

Hou je manieren!

Ik weet het, mijn blogs gaan de laatste weken over huwelijken, huwelijken en... huwelijken. Maar we zijn nu eenmaal in hét seizoen en de hot topics rond dit thema vliegen rond mijn oren.

Daarom nog eentje, om het af te leren :)

Ik beloof plechtig om ook nog andere, even belangrijke onderwerpen aan bod te laten komen in mijn volgende berichtjes.

Je trouwfeest hoort plezierig te worden met enkel wat positieve stress. Maar hoeveel invloed krijgen je ouders, wat doe je met zatte nonkels en is een save the date nu verplicht of niet? Ik vond online enkele gouden tips op deze prangende vragen van Wasbar-duo Yuri Vandenbogaerde en Dries Henau, auteurs van "Hou je manieren".

Hoe begroet je het bruidspaar en hoe neem je afscheid? De genodigden houden het bij voorkeur kort, reken zo’n dertig seconden om ‘hallo’ te zeggen en een cadeau af te geven. Het koppel heeft nog een hele rij mensen te begroeten. Ga niet zelf praten met de bruid en bruidegom, ze komen zelf wel als ze er zin in hebben. Het is trouwens geen schande om als koppel een hele avond bij je beste vrienden te staan. Het afscheid op een trouwfeest hoeft niet uitgebreid te zijn en is zelfs overbodig. Als je danst en er komt om twee uur ’s nachts een deel van de familie afscheid nemen, dan verstoren ze de sfeer. Als je nog met een twintigtal mensen bent, kan je uiteraard wel iets langer gedag zeggen.

Is een save the date verplicht? Alles begint bij een save the date. Deze hoeft niet noodzakelijk opgestuurd te worden. Je beste vrienden houden zich sowieso vrij en de rest kan je een sms’je sturen. Dat drukt de kosten. Het heeft een groot voordeel: de mensen die je er graag bij wil, zijn lang genoeg op voorhand geïnformeerd. Ze kunnen dus hun vakantie eerder of later plannen en voorrang geven aan jouw feest als ze uitnodigingen krijgen.

Wat zet je op je uitnodigingen? Het adres van de feestzaal en jullie namen moeten er uiteraard op, maar vermeld ook een dresscode. Doe je dat niet, dan is chique stadskledij - lees: geen shorts! - de norm. Vermeld ook zeker een RSVP op je uitnodiging met een uiterlijke datum waarop mensen kunnen laten weten of ze al dan niet komen. Herinner hen eraan indien nodig. Zorg ook dat je ook meegeeft wanneer en waarvoor de mensen worden verwacht. Als gast respecteer je uiteraard het tijdslot van de receptie. Maak je naast een papieren uitnodiging ook een site, zorg dan dat niet al je info online staat. Niet iedereen kan zomaar op internet. Het zinnetje ‘gelieve allergieën op voorhand mee te delen’, is ook belangrijk. Zo kan de keuken er alvast rekening mee houden. Kan er ook nog bij: of speeches en zotte stoten al dan niet wenselijk zijn.

Wat als je geen openingsdans wil? Niet iedereen is tuk op een openingsdans, maar de genodigden verwachten wel een dans van het paar. Voor de trouwers is het nu eenmaal een goed moment om het dansfeest voor open te verklaren. Niet zo traditioneel? Dan kan je typische moves van jezelf erin leggen. Het hoeft ook niet lang te duren, na een (halve) minuut kan je al mensen op de dansvloer roepen.

Hoe ga je om met iets te kritische genodigden? ‘Je jurk is niet helemaal mijn ding’, ‘De muziek kan beter’ of ‘Mijn trouwfeest zou ik anders aanpakken’,... Op je huwelijksdag wil je geen kritiek krijgen. Je hebt er zo lang naar toe geleefd en je best gedaan om alles tot in de details te plannen. Gasten mogen eerst en vooral blij zijn dat ze mee mogen feesten. Als dit soort opmerkingen toch voorkomen, dan kan je ze counteren met een gevat grapje. ‘Ik wil mijn outfit nog kunnen dragen’, kan je bijvoorbeeld zeggen als je in een broekpak trouwt en iemand daar commentaar op heeft. Spreek op voorhand ook goed af met je dj wat wel en niet kan. Mensen met verzoekjes zijn niet jouw maar zijn probleem.

Wat met dronken gasten? Op menig trouwfeest mag je een hele avond gratis drinken, maar dat kan wel eens gênante situaties opleveren. Een trucje om het niet zover te laten komen? Als iemand bekend staat om het feit dat hij of zij zich graag laat gaan, vraag dan aan een andere genodigde om subtiel een oogje in het zeil te houden. Gasten kunnen ook gewoon een glas water achterover kappen tussen elk alcoholisch drankje om het risico op beschamende momenten te verkleinen. Voorzie eventueel een shuttle van en naar het hotel voor de mensen die in de buurt van de zaal blijven overnachten, dan raakt iedereen veilig in bed. Geen shuttledienst, voorzie als gast dan zelf alternatief om thuis te raken.

Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page